سلام خرمشهر!!
به مناسبت سالگرد عملیات غرورآفرین بیتالمقدس که برای آزادسازی خرمشهر از سلطه نیروهای مهاجم عراقی انجام شد، گفتگویی توسط خبرنگار افتخاری وبلاگ عطش با تاریخ خرمشهر صورت گرفت است که به اختصار خدمتتان تقدیم می گردد.
تاریخ خرمشهر: مختصری از شکل گیری و سال تاسیس خرمشهر برایمان بگویید؟
ج: ابتدا سلام عرض می کنم خدمت همه خوانندگان عزیز، تا جایی که من مطلعم خرمشهر در سال 1227 قمری (1812 میلادی) توسط حاج یوسف پدر شیخ جابرخان- رئیس عشیره کعب –ایجاد گردید که در آن زمان قریه ای کوچک به شماره می رفت و به مرور به بندری معتبر تبدیل شد.
س: خرمشهر از نظر جغرافیائی در کجا واقع شده ؟
خرمشهر در 24 کیلومتری بصره و 10 کیلومتری آبادان و 120 کیلومتری اهواز و 96 کیلومتری خلیج همیشه فارس قرار گرفته است
س:از نظر نژادی و مذهب و زبان و کسب کار مردم خرمشهر بگویید؟
ج: نژاد مردم خرمشهر آریایی و سامی و مذهب آنها شیعه اثنی عشری و زبان آنها فارسی و عربی می باشد. و عمده کسب و کارهای آنها کشاورزی ، صنایع دستی ،دامداری و صیادی و کار در بندر می باشد
س: آیا از ابتدا نام خرمشهر به روی آن نهاده شده است؟
ج: خیر - اسمهای مختلفی را برای آن تاریخ نگاران نگاشته اند - خرمشهر اسم فارسی این شهر می باشد که به پیشنهاد فرهنگستان زبان فارسی و تایید هیات وزیران 20 شهریور 1314 هجری شمسی همچون شهر ناصری به اهواز و عبادان به آبادان از محمره ( سرخ کننده یا سرخ شونده ) به خرمشهر تغییر نام داد و صدام نیز بعد از اشغال مجددا نام آن را به محمره تغییر داد.
س: از اولین های خرمشهر از جمله اسکله ، پل و... نیز بگویید؟
ج: اولین اسکله در سال 1318 برای یک فروند کشتی اقیانوس پیما مورد بهره برداری قرار گرفت و اولین ساختمان بندر در سال 1324 آغاز شد و اولین پل در سال 1328 به روی رودخانه کارون شروع که در سال 1349 به اتمام رسید و قسمت شمالی را به قسمت جنوبی پیوند می دهد که طول آن 616 متر و عرض آن 8 متر می باشد.
س: درخصوص شروع تجاوز عراق به خاک خرمشهر توضیح دهید؟
ج: قبل از توضیح دراین خصوص بهتر است مختصری درخصوص درگیری های خرمشهر قبل از تجاوز عراق در 31 شهریور 59 بگوییم.
اولا خرمشهر قبل از انقلاب سه بار اشغال شده نخستین بار در سال 1254 ق توسط علی رضا پاشا (حاکم بغداد) به تحریک انگلیسی ها به منظور رها نمودن محاصره هرات توسط قوای محمد شاه که بلافاصله بعد از عقب نشینی نیروهای ایران از هرات، نیروهای بغداد خرمشهر را تخلیه نمودند و برای بار دوم 20 سال بعد(1273ق) با لشکر کشی مجدد ایران به هرات، نیروهای انگلیسی خرمشهر را اشغال کردند که منجر به عهدنامه 1857 پاریس شد .
وبار سوم نیز در جریان جنگ جهانی دوم قوای انگلیسی به بهانه حضور کارشناسان آلمانی در ایران ، در بامداد سوم شهریور 1320 با هجوم به خرمشهر آن را اشغال کردند
که خرمشهر برای بار چهارم در سال 1359 با یورش نیروهای بعثی به بهانه لغو قرارداد الجزایر و گرفتن خاک خوزستان بعد از 34 روز مقاومت و دفاع سرسختانه مردمی با سلاحی اندک و کارشکنی های بنی صدر مخلوع و ملعون به مدت 575 روز در اشغال بعثی ها قرار گرفت.
نکته ای که حائز اهمیت در این بخش است می بینیم انگلیسی ها از 4 بار اشغال تقریبا 2 بار با واسطه و دوبار بدون واسطه اقدام به اشغال خرمشهر نموده اند و حتی بعد از سرنگونی صدام نیز بصره محل حضور انگلیسی ها قرار گرفت که نشان می دهد هنوز هم این روباه پیر چشم طبع به این خاک ارزشمند دارد.
درج شده توسط :مهدی وکیلی پور - یکشنبه 91 اردیبهشت 31- نظرات شما [ مورد]
لیست کل یادداشت های این وبلاگ :